Середа, 08.05.2024, 21:21
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Яка з професій найпрестижніша на сьогоднішній день?
Всього відповідей: 523
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Грудень » 23 » Усний журнал «Трактор: від минулого до сучасних днів»
07:20
Усний журнал «Трактор: від минулого до сучасних днів»

 Усний журнал «Трактор: від минулого до сучасних днів»

    Відколи з’явилося сільське господарство, земля оброблялася вручну. Вважається, що оранка вперше була застосована 6000 років до н.е.. Перші плуги були ручні, які тягнули воли, але  з часом людство потребувало більшу тягову силу для оранки і перевезення вантажів… Такими словами розпочався відкритий позаурочний захід у формі усного журналу з предмету «Трактори», який на високому науково-методичному рівні підготував та провів з першокурсниками досвідчений викладач Сергій Анатолійович Булаш.

      Кожна сторінка усного журналу несла нову, пізнавальну й цікаву інформацію, яку повідомляли учні групи №163. Переглядаючи  сторінку за сторінкою, учні вперше почули, а також побачили, на майстерно скомбінованій презентації, що містила унікальні фотознімки та відео фрагменти: паровий трактор, гусеничний рушій знаменитого винахідника кінця вісімнадцятого століття І.П. Кулібіна.

 Співак Олександр

      Учні дізналися, що в Україні в 1914 році було розпочато роботу над створенням дешевого та простого за будовою трактора «Запорожець», який розрахований для одноосібного господарства, на заводі сільськогосподарських машин А.Я. Копа.  

  Пустовий Олександр

        Історія тракторобудування бере свій початок з Харківського паровозобудівного заводу (ХПЗ) ім. Комінтерна. Саме тут у 1924р. розпочато виробництво тракторів на гусеничному ходу «Комунар», а пізніше знаменитих ХТЗ.

 Опанович Володимр

         Також багато хто з присутніх вперше дізналися про колісні трактори з великими робочими швидкостями  ЮМЗ-6Л/М, що випускається з другої половини ХХ ст. на Південному машинобудівному заводі (ПМЗ) в м. Дніпропетровську.

       Про сучасні трактори на полях Незалежної України повідомив  Совгиря Юрій. Це трактори модифікації Т-150К з дизелями «Douts», ЯМЗ-236 та тракторів модифікації ЮМЗ-615 з дизелями СМД-15, Д-245, «Iveco» випускаються заводами ХТЗ та ПМЗ.    

      Повідомлення Сідорова Валерія  про оснащені двигунами ЯМЗ і Deutz, нові моделі українських тракторів, які за техніко-економічними параметрами не поступаються своїм зарубіжним аналогам, що підтверджується порівняльними випробуваннями, стало завершальною сторінкою усного журналу.

      Підводячи підсумок, Сергій Анатолійович звернув увагу на те, що дослідження з історії виникнення, зародження  та розвитку тракторів доповнює загальну історію науки та техніки, історичну спадщину України, а це, в свою чергу, сприяє духовному відродженню нації та визначенню місця України у світовій технічній історії.

       На запитання про те, яка мета стоїть перед учнями, як майбутніми трактористами-машиністами с.г. виробництва,  всі відповіли хором «Учитися, учитися, учитися, щоб працювати на сучасних тракторах!».

Методист Л.Г. Баранюк

Переглядів: 636 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 4.6/9
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту

Неофіційний сайт Казанківського району!


Казанківський ПАЛ © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz