П`ятниця, 26.04.2024, 01:05
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Яка з професій найпрестижніша на сьогоднішній день?
Всього відповідей: 523
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Березень » 17 » «Три зозулі з поклоном»
07:27
«Три зозулі з поклоном»

     Традиційно з першого березня розпочався місячник методичної роботи методичної комісії викладачів суспільно-гуманітарного циклу. Викладач української мови та літератури, з багаторічним стажем роботи, спеціаліст вищої категорії   Степанова Світлана Вікторівна випустила стінну газету до 201-річниці з дня народження Т.Г.Шевченка та провела бесіду на тему: «Україна у творах Т.Шевченка» з першокурсниками гр.№161, де є класним керівником.  

      11 березня викладач Кваша Тетяна Вікторівна провела відкритий урок-дослідження з української літератури в групі №155 на тему: «Новела Григора Тютюнника «Три зозулі з поклоном». Образ любові як втілення високої християнської цінності». Урок проведений на високому науково-методичному рівні з якісним впровадженням елементів інноваційних технологій навчання.

        Викладач до найменших дрібниць продумала кожний етап уроку, який був навчально-пізнавальним з першої хвилини та ніс великий виховний потенціал. Багатообіцяюча мотивація навчальної діяльності «…а сьогодні мова піде про «любов Всевишню», про почуття, яке рухає життя на землі. Любов. Кохання… і від того, як ви  вирішите, який вибір зробите, буде залежати, можливо, не тільки ваша доля, а й доля інших людей…».

        На запитання про те, що учні очікують від уроку, присутні почули від озвучених записів на пелюстках символічної квітки.

           А далі під пісню у виконанні Ніни Матвієнко «Летіла зозуля» та майстерно створеної презентації зачитано вислів Г.Тютюнника, який став епіграфом до уроку та показав авторське розуміння поняття любові. Викладач душевно висвітлила історію написання новели «Три зозулі з поклоном», яка глибоко розкриває внутрішній світ письменника.

         Щоб переконатися в тому, як учні знають текст новели та зможуть його проаналізувати, Тетяна Вікторівна вдало провела тестовий контроль.

      Згодом учні  з’ясували ідею та композиційні особливості твору, використавши «Словничок уроку»,  що містив основні літературні терміни до уроку. Доречно проведена «лінгвіністична хвилинка»  допомогла учням пояснили, що автор невипадково обирає такі імена для своїх героїв.

      Цікавим виявилося завдання «Я – дослідник», яку виконували окремо три підгрупи: перша – досліджувала художню майстерність Г.Тютюнника, друга – історію кохання, третя – цитати до образів героїв З цим завданням всі учні добре впоралися.

      Далі  працюючи над твором, учні знаходили влучні ознаки кожного з героїв та записували у табличку зошита. Робота здійснювалася у підгрупах, одна досліджувала характеристику Михайла, друга – Софії, а третя – Марфи.

       На запитання: «А чи можемо ми сказати, що герої твору, особливо Софія, виявляють толерантність? Що це означає – бути толерантним?» всі присутні на уроці отримали вичерпну відповідь, адже окремі учні підготували опереджуюче  повідомлення про толерантність.

        Також учні визначили проблематику новели та пояснили значення символів твору  за допомогою завдання, висвітленого на слайді. Більшість  працювали активно та з бажанням усвідомили образ любові як втілення високої християнської цінності.

       Під час рефлексії учні склали сенкан на тему «Любов» та повідомили, що від опрацьованого твору взяли для себе за зразок почуття героїв: благородство і відповідальність в коханні, здатність зрозуміти й пробачити іншого, поважати чужі почуття і не зашкодити іншому. На питання про те, чи справдились очікування від уроку, всі учні відгукнулися схвально.

      Цього дня більшість учнів отримали оцінки достатнього рівня, а Василенко Наталка та Рощик Людмила – високого.

Методист Баранюк Л.Г.

Переглядів: 817 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту

Неофіційний сайт Казанківського району!


Казанківський ПАЛ © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz