Четвер, 25.04.2024, 12:25
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Яка з професій найпрестижніша на сьогоднішній день?
Всього відповідей: 523
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2015 » Березень » 25 » «Історія походження книги»
09:00
«Історія походження книги»

        Бібліотечний урок на тему: «Історія походження книги» підготувала і провела бібліотекар ІІ категорії Воляницька Т.І., метою якого було ознайомити учнів з історією виникнення книги та книгодрукування, як використовувалися в стародавні часи різні матеріали для книг; показати учням значення книги в розвитку світового суспільства; розвивати інтелектуальну активність учнів, культуру мислення, уяву; виховувати любов і повагу до книги, викликати інтерес до книги та історії її виникнення.

      В вступному слові  Тетяна Іванівна розповіла про значення книг у житті людини, які допомагають  зрозуміти світ, що нас оточує, відкривають небачені обрії,  розкривають таємниці природи, життя, збагачують знаннями, пробуджують мрію. Книги – мудрі друзі, які, не вміючи говорити, розказують нам про незвичайні пригоди і подорожі, про навколишній світ;  вчать розуміти і цінувати працю людей.

      Потім в подумках присутні перенеслися на багато років назад – в далеке минуле. А з презентації вони дізналися, що  людина почала спочатку малювати на камінні та стінах печер. У цих малюнках люди відображали найважливіші моменти свого життя. Так з’явилося малюнкове письмо, яке вчені назвали "кам’яною книгою".

    

А мешканці Межиріччя (Месопотамія) використовували глину. Вони робили глиняні плитки, на яких спеціальними паличками видавлювали знаки, схожі на трикутні клини. Потім ці глиняні таблиці сушили на сонці або обпалювали в печі і складали в спеціальний ящик. Так з’явився клинопис та глиняні книжки.

   Спливав час… Люди розуміли, що глиняні книжки теж незручні, бо важкі та незугарні. Та й на сторінках-цеглинках багато не напишеш. Взагалі такими книжками було важко користуватись. То ж постала потреба в іншому матеріалі – більш зручному і легкому.

У Стародавньому Єгипті таким матеріалом став папірус. Аркуші з папірусу були дуже тендітні, на згинах ламалися. Тому їх склеювали і скручували в сувій. Така книга називається «книга-сувій».

На Україні традиційним матеріалом для письма була пергамент та береста. Пергамент в Україну завозили з грецьких міст. Та згодом навчилися виробляти самі.

Понад 700 років минуло з того часу. Тисячі рукописних книг на пергаменті зберегли бібліотеки Київської Русі. Одна з перших таких книгозбірень відкрилася у 1037 році у Софійському соборі міста Києва.

Цікаву інформацію учні отримали про перший друкарський станок, який винайшов німецький майстер Йоган Гутенберг в XV столітті. А вже з XVІ століття друковані книги з’являються і в Україні.

    По закінченню уроку Тетяна Іванівна звернулася до всіх присутніх зі словами: «Якщо вас цікавила отримана інформація, завітайте до нашої бібліотеки. Бібліотека - це той храм, де завади народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали "дім життя", "притулок мудрості", "аптека для душі".Ми запропонуємо вам багато цікавих книжок, які перенесуть вас у минуле, допоможуть здійснити подорож у часі і замислитися про майбутнє».

 

                                        Сізоненко Н.О. – заступник директора з НВР.

 

Переглядів: 1093 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту

Неофіційний сайт Казанківського району!


Казанківський ПАЛ © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz