П`ятниця, 29.03.2024, 11:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Яка з професій найпрестижніша на сьогоднішній день?
Всього відповідей: 522
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2014 » Листопад » 20 » Добро починається з тебе
07:34
Добро починається з тебе

    «Добро починається з тебе», - під таким заголовком провела годину спілкування вихователь гуртожитку Федотова О.В., метою якої було допомогти учням з’ясувати сутність понять «добро» і «милосердя», як принципів людського буття, навчити критично ставитись до своїх вчинків, розвивати почуття чуйності та милосердя у своїх вихованців,  спонукати їх творити добро.

      З інтригуючого моменту Олена Василівна розпочала спілкування з учнями: розповіді казки про дівчинку Любов, яка вибирала собі подругу серед інших дівчаток за ім’ям  Радість, Вдача, Краса, Печаль та Доброта. Саме останній дівчинці вона протягнула  свої руки.  «Чому Любов зробила свій вибір  на Доброті?» 

     Над цим питанням працювали групи учнів, які досліджували лексичне значення понять «добро», «доброта», «милосердя». По закінченні визначення цих понять, учасники заходу побудували асоціативну парадигму до слова «доброта» у вигляді сонечка, після чого  з’ясували, що із перелічених слів більш близьке до цього слова є слово «милосердя»,  це два крила, на яких завжди тримається людство.

     Про моральні чесноти , якими визначається цінність людини, учні дізнались з повідомлення про норми правил, які знайшли своє відображення у філософських вченнях та священних писаннях.

 «Сеанс афоризмотерапії» підготувала інша група учнів, які відшукали вислови відомих людей про добро.

   

     «Інженером можна стати за 5 років, а учитися на людину треба все життя», -  було зачитано вихователем  слова видатного педагога В.Сухомлинського, - але він і закликав: «Виховай у собі людську душу». «Що таке душа? Чи є вона взагалі? «Адже її не можна побачити, до неї не можна доторкнутися. Та все ж таки ми спробуємо зараз побачити, якою може бути душа, станемо свідками дива…», - продовжила Олена Василівна. 

     Затаївши подих, вихованці слідкували за дослідом, який проводився перед присутніми в залі. Учні дійшли висновку, що людина з чистою душею готова прийти на допомогу іншим від щирого серця. Вона відрізняється від інших своїми вчинками. І хоч до душі не можна доторкнутися, її можна легко зруйнувати, тому треба мати в душі святе, чисте, прекрасне.    

     По завершенні години спілкування, учні  декламували вірші, читали вислови видатних людей, народні прислів’я, пов’язані з ключовими питаннями «Добро» і «Доброта», а також духовні заповіді Матері Терези.

    «Наш гуртожиток і ми всі з вами – це частина нашої великої сім’ї, нашого ліцею, -  продовжувала далі Олена Василівна.  - Я переконана, що кожен з вас прагне, щоб наш ліцей став територією добра. 

   Тож відкривайте свої серця і душі навстіж, поспішайте робити добро!  Адже як сказав  духовний  батько  українського народу Т.Г.Шевченко: «Раз добром зігріте серце – вік не охолоне».

     За чашкою чаю мешканці гуртожитку ще довго обговорювали питання про вічні людські цінності, про шляхи самовиховання в собі непримиримості  до всього негативно , щоб бути сіячами доброти та  милосердя.

                                                    

                                                       Сізоненко Н.О. – заступник директора з НВР.

Категорія: Учнівське самоврядування | Переглядів: 676 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Неофіційний сайт Казанківського району!


Казанківський ПАЛ © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz