Вівторок, 16.04.2024, 22:12
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Наше опитування
Яка з професій найпрестижніша на сьогоднішній день?
Всього відповідей: 522
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Листопад » 14 » 9 листопада День української писемності та мови
13:58
9 листопада День української писемності та мови

Дев’ятого листопада у святково вбраному кабінеті української мови та літератури зібралися учні та педагогічні працівники на відкритий позаурочний захід, який відкрила молодий спеціаліст, викладач Світлана Василівна Гончаренко. Виступ педагога супроводжувався відео презентацією про милозвучну, калинову, найбагатшу в світі мову. Присутні дізналися про те, що Свято встановлено 8 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада. в день вшанування пам’яті  Преподобного Нестора-літописця».

      Наша держава відзначає День української писемності та мови, свято, яке гуртує усіх нас - на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Кожен народ відбувся тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.

                                            

 

      Юнаки першого курсу Лосіцький Павло та Макусей Роман здійснили екскурс в історію боротьби українського народу за право на життя рідної мови.

                                            

     З їх виступів присутні дізналися про те, Історія української мови веде свій початок від праслов’янської мовної єдності (до VI ст. н. е.). Писемність на східнослов’янських землях існує ще до запровадження християнства (свідчення Костянтина (Кирила) Філософа; висновки болгарського проповідника і письменника Чорноризця Храбра). Про існування писемності на Русі свідчать також договори з греками, писані руською мовою 911 і 944 рр., тексти яких вміщено в «Повісті временних літ» та ще багато цікавого почули в цей день та озвучили трагічні дати на шляху становлення української мови.

         Бондаренко Маргарита душевно зачитала «Молитву», у якій просила Бога зберегти нашу рідну мову.

                                            

 

 

 

 

 

         У сценівці «На дискотеці» учні Алєксєєва Вікторія та Пустовий Олександр продемонстрували як чистота мови, культура спілкування впливає на встановлення стосунків.

        Незвично завершився  захід демонстрацією відеоролика, знятим учнями ліцею на поезію Володимира Сосюри «Любіть Україну».

Методист Л.Г. Баранюк

Переглядів: 571 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 4.5/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту

Неофіційний сайт Казанківського району!


Казанківський ПАЛ © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz